30 години от основаването на Съюза на инвалидите в България отбелязаха в Шумен

19.12.2019 - 12:47

Тридесет години от основаването на Съюза на инвалидите в България отбелязаха членовете на Регионална организация в Шумен. В концертната зала на община Шумен с участието на хора в неравностойно положение от Шумен, Нови пазар, Каспичан, Смядово, Велики Преслав, Хитрино и Никола Козлево беше изнесен юбилеен концерт  подготвен специално и в чест на 30 години на СИБ.

В приветствието си Иванка Казакова – председател на Шуменската регионална организация на СИБ изтъкна как е основан Съюза на инвалидите в България. Според нея на 14 декември 1989 год. в Националния дворец на културата в София 470 делегати от цялата страна учредяват с ентусиазъм съюза. В избраното ръководство на Националния съвет попада и тя тогава Иванка Мирчева. В Шумен инвалидите учредяват организация на 20 май 1990 г. на пейките до паметника на освободителите в центъра на града. 15 човека – ентусиасти сред които Иванка Мирчева, Стефан Казаков и Галя Миразчийска. Трябва да се отдаде заслуженото и на Станислав Стоев който тогава беше директор на социални грижи и организира събранията по места. Станислав Стоев придружи до София седемте делегати учредители на Съюза на инвалидите в България. Това бяха Иванка Мирчева и Стефан Казаков от Шумен, Дияна Андреева от Смядово, Жельо Йорданов от Веселиново, Маргарита Георгиева от Каменяк, и още двама които вече не са между нас – Боян Матев и Поля фамилията на която вече не се сещам – каза още Иванка Казакова – председател на РО-Шумен.  

Юбилейният концерт уважиха с присъствието си:  проф. Стефан Желев- областен управител на Шумен, Красимир Минчев - председател на Общинския съвет на община Шумен, д-р Емилия Станчева - директор на ТП на НОИ, д-р Ивайло Петров - председател на комисия по Здравеопазване и социална политика към Общински съвет Шумен, д-р Валентина Манолова - председател на ТЕЛК 1 Шумен, Нели Първанова - началник отдел Хора с увреждания при ДСП Шумен, Венета Господинова - директор на Комплекса за социални услуги, Любомирка Лазарова - председател на Районната организация на Съюза на слепите в България, Галина Петкова - управител на ЦСРИЛЗУ.

На сцената се изявиха: Балетна формация от школата за класически танци при НЧ“Боян Пенев 1949“ с ръководител Светла Данчева, детски танцов състав „Пламъче“ при НЧ“Боян Пенев 1949“ с ръководител Ростислав Борисов с танца „Добруджанчета“. Пресияна Илиева от Шумен изпълни няколко народни песни, както и Тодор Андонов от Смядово. Християна Христова от Шумен изпълни песните „Добри Дафинка думаше“ и „Ах да знаеш“. В юбилейният концерт участие взеха още певческа група „Росна китка“ при НЧ“Пробуда 1906“ – Никола Козлево с ръководител Иванка Костова, формация „Възраждане“ – Нови пазар и танцова формация „Пендарите“ – Велики Преслав с ръководител Венета Иванова.

Хората с увреждания от Шумен и областта на дълго с ръкопляскане аплодираха всички участници в юбилейният концерт посветен на 30 години от основаването на Съюза на инвалидите в България.

 

Салим  САЛИХ

Сподели