Община Каолиново се побратими с Есенюрт

29.09.2021 - 14:27

Седемчленна делегация начело с Кемал Дениз Бозкурт - кмет на община Есенюрт (Истанбул) са на двудневно посещение в нашата страна.

Гостите от най-голямата община на мегаполиса Истанбул са тук по покана на Нида Ахмедов - кмет на община Каолиново.

Между двете общини има дългогодишно сътрудничество, но пандемията с Covid 19 от две години поограничи контактите.

Целта е двете общини да се побратимят и да се разшири международното сътрудничество на община Каолиново и община Есенюрт (Истанбул). Общинският съвет в Каолиново вече взе решение за побратимяване с община Есенюрт (Истанбул). Очаква се до нова година решение за побратимяване да вземе и местната власт на най-голямата община на мегаполиса Истанбул.

Гостите от Р. Турция посетиха доста места в Шумен и областта, срещнаха се и разговаряха с много хора от населените места по общините. Положиха цветя в знак на признателност на паметника на легендарният борец Коджа Юсуф в Хитрино, прославил България на много международни борби за времето си. Тук те бяха посрещнати от Севджан Акиф – председател на Общинския съвет на ДПС – Хитрино.

В Каолиново  Нида Ахмедов посрещна скъпите гости пред сградата на общината. В дружелюбен разговор се обмени опит за работата на общините в Р.България и Р.Турция.

Цветя в знак на уважение към жертвите от „възродителния процес“ бяха положени на паметната плоча – мемориал на площада в Каолиново изграден в чест на свидните жертви в майските събития на 1989 г. На полагането на цветя присъства Небахат Неджиб, дъщеря на загиналия в майските събития Неджиб Осман.

Делегацията от община Есенюрт посети Томбул джамия, мемориален комплекс „Създатели на Българската държава“ в Шумен и Крепостта „Меджиди табия“ в Силистра.

Кемал Дениз Бозкурт – кмет на община Есенюрт (Истанбул) благодари на Нида Ахмедов за топлия прием и гостоприемството в Р.България и пожела още по-голямо сътрудничество между двете общини в следващите години.

 

 

Салим  Салих

Сподели