Коньовец бе домакин на националния събор на татарите „Тепреш“

09.08.2021 - 09:15

Националният събор на татарите в България "Тепреш" събра в село Коньовец, област Шумен певци, поети, фолклорни състави, които представиха традициите на етноса. Форумът се организира традиционно през месец май, но пандемията от Covid 19 принуди организаторите да го отсрочат за известно време.

Тази година организацията падна на татарската общност в село Царев брод, община Шумен и Бахтишен Кая. Конезаводът „Кабиюк“ и местностите около държавното предприятие се приеха за тазгодишните чествания. Фолклорни формации от областите Русе, Варна, Добрич, Шумен, Силистра и др. представиха своята самобитна култура и традиционни носии. Според организаторите, основното в празника „Тепреш” е традициите да се предават от поколение на поколение. В празненството взеха участие и представители на татарите от Турция и Румъния, както генералният консул на  Р.Турция в Бургас Сeнем Гюзел, Ахмед Ахмедов – зам.председател на ДПС,  Десислав Десподов – директор на Конезавода „Кабиюк“ и др. Те пожелаха на татарската общност здраве, благоденствие и благополучие.

В празненствата участие взеха още поетесата - Леман Балбек от Турция, Емел Табакова – солистка в БНР – предавания на турски език, Нуртен Кьосе - секретар на Народно читалище „Мевляна“ – Добрич заедно с фолклорната група, Айгюл Мехмедова – председател на Народно читалище „Гюнеш“ – Русе и още представители от Разград, Шумен и Силистра. Най-вълнуващи за пореден път бяха конните надпреварвания и състезанията. На поляните край Коньовец прозвуча татарска музика и много народни игра специфични за татарския етнос.

Съборът на татарите в България се провежда от 1994 година, в различни населени места, където живеят татари. В България татарската общност наброява над 5 000 души, като главно те населяват Североизточна България, най-много са във Ветово, около 200 семейства. Всички татари в България идват от Кримския полуостров. Те се преселват в страната ни през далечните 1853-56,  години, след поредната война между Османската империя и Русия.

 

 

Салим  Салих

Сподели