Разнообразяват се дейностите на Коран курсовете по населените места

27.08.2014 - 22:21

През настоящата година броят на летните Коран курсове се увеличи. Това увеличава и отговорността на ръководството на Мюсюлманското изповедание, тъй като е необходимо да се повиши и качеството на обучението в тези курсове. Едно от нещата, които предприе тази година Главно мюфтийство, е изготвяне на еднотипен тест за всички ученици. Освен това са изготвени и анкети за деца, преподаватели и родители, чрез които ще се направи анализ на ефекта и очакванията от летните Коран курсове, за да се стъпи на по-стабилна основа през идната година.
Друга новост е организирането на културни и спортни мероприятия. В някои от районните мюфтийства са организирани футболни мачове с участието на ученици от различни Коран курсове, посещения на културни обекти в страната като Томбул джамия, Демир Баба текке, екскурзия в Турция и др.

В Шуменско едно от населените места с най-дейно участие на деца и родители е в село Байково община Хитрино. Тук за преподавател на децата е привлечен един от най-добрите учители в Нювваб – Шумен Джелил Джелил. Младият учител със знанията си по ислям така е спечелил доверието им, че трудно може да не изпълни или да не удовлетвори желанията им. Явно в това населено място, местна власт, мюсюлманско настоятелство и други институции са се хванали здраво за ръка и резултатите са налице. Тези дни първенците в коран курса бяха наградени, като на двамата първенци Айче от Байково и Мелек от Развигорово бяха дадени два велосипеди. Награди по един мобилен телефон получиха и класиралите се до шесто място. Останалите ученици също получиха подаръци от спонсора Мустафа Доган и семейството му. Младите момчета от Байково и Студеница пък премериха сили във ново изграденото футболно игрище, след което се организира и пикник за всички ученици.

Салим САЛИХ

Сподели